Skeppsholmen

Skeppsholmen är en plats för avkoppling

Skeppsholmen är en skärgårdsö i centrala Stockholm. Förr, på 1500-talet, kallades holmen för Lustholmen. Turister besöker gärna holmen för att insupa trevlig atmosfär och vackra vyer. Länge var Skeppsholmen isolerad för allmänheten eftersom holmen var bas för den svenska militären – som sedan lämnade Skeppsholmen för evigt 1969.

Den som besöker Skeppsholmen blir snabbt lugnare än innan. Atmosfären inger lugn medan du vandrar längs gatorna, och vid sämre väder kan du besöka Moderna Museet och Östasiatiska Museet. Om du inte är från stan och gärna förlänger vistelsen på Skeppsholmen är vandrarhemmet af Chapman att rekommendera. Där får du uppleva det bästa holmen har att erbjuda. När magen börjar göra sig påmind kan du äta på Restaurang Hjerta, inte långt från af Chapman.

En promenad på Skeppsholmen läker många sår. Passa även på att besöka Kastellholmen bortanför Skeppsholmen. Om du vill ta en längre promenad kan du börja promenaden vid Kungsträdgården för att sedan bege dig mot Skeppsholmen. Sedan rundar du holmen, kanske besöker Kastellholmen, och avslutar sedan promenaden utanför Dramaten på Strandvägen. Då har du hunnit se mycket av det bästa Stockholm har att erbjuda en vacker sommardag.

Skeppsholmen består av fem stadsdelar – Fredhäll, Kristineberg, Kungsholmen, Marieberg och Stadshagen. Holmen är omfluten av bland andra Essingefjärden, Mariebergsfjärden och Riddarfjärden. Skeppsholmen var fortfarande till stor del obebyggd i slutet av 1890-talet. Sedan dess har utvecklingen tagit ordentlig fart trots militärens begränsningar. På Skeppsholmen hittar du bland annat Fleminggatan, Hantverkargatan, Kungsholms Strand och Norr Mälarstrand. Här finns även Fridhemsplan.

Det råder delade meningar om huruvida det heter Kungsholms eller Kungsholmens när man ska berätta om något från holmen. Och det finns exempel på båda alternativen. Det finns exempelvis Kungsholms Baptistkyrka och Kungsholms Församling samt Kungsholmens Brandstation. Förmodligen är diskussionen mindre allvarlig än vad det verkar, eftersom den logiska förklaringen är att Kungsholms användes förr om tiden – och att man på senare år har valt Kungsholmens istället.

Skeppsholmen