Scenkonst Z och andra festivaler

Festivaler värda att utforska

Scenkonst Z är ett scenkonstkollektiv i samma anda som Teater Galeasen. Kollektivet grundades 2011, nästan 30 år efter Galeasen, och utgår från Stockholm. Deras vision är att skapa något annorlunda med sceniska uttryck som skiljer sig från normen. Scenkonst Z är interkulturella och stänger inte andra konstformer ute. Förhoppningen är att människor som inte vanligen besöker teatrar lockas av Scenkonst Z, och att det i sin tur leder till att andra skådeplatser än teaterscenen utnyttjas. Precis som andra kollektiv anordnade Scenkonst Z festivaler under sin storhetstid.

När Scenkonst Z fortfarande var aktiva, och deras visioner inte hunnit rinna ut i sanden, var Frida Amnow producent och verksamhetsledare. Rollen som producent delade Amnow med Sandra Backman, som också var skådespelare. Ruben Lopez hade många järn i elden och var förut regissör och skådespelare även konstnärlig ledare. Nette Sandström var art director, konstnärlig ledare samt pressansvarig.

Sverige har flera annorlunda festivaler att erbjuda. En festival som sticker ut är Secret Island Nation Festival som anordnas på en liten ö i Göteborgs skärgård. Arrangörerna skapar det egna landet Sweutschland för ett par dagar med Berlins klubbkultur som utgångspunkt. I Schweutschland är alla välkomna. Festivalen är endast öppen för 450 besökare. Gillar du Berlin och techno? Då är Secret Island Nation festivalen för dig. Planera därför in slutet av juli – början av augusti redan nu.

En annan häftig festival är Festival of Lights i Lyon. Festivalen är tillägnad Jungfru Maria som firas genom att man tänder lampor i hela staden. Festival of Lights pågår under december månad.

Jämställdhet och mångfald är avgörande för en demokrati. Sverige är ett föregångsland vad gäller liknande område, vilket tydligt avspeglas i utbudet av festivaler. Bredvid Secret Island Nation är Jämställd Festival en av flera festivaler som skiljer sig från mängden på positivt sätt.

Gillar du inte annorlunda festivaler har Sverige flera musikfestivaler att erbjuda. Vill du inte gå på de absolut vanligaste festivalerna, utan drar dig åt det lite annorlunda formatet trots allt, hittar du två annorlunda musikfestivaler i Dalarna – Into the valley i Dalhalla samt Skankaloss i Gagnef.

Festivaler